Financial lease & Operational lease van machines

Je overweegt een machine of apparaat te gaan leasen. Maar welke oplossing past het beste bij jouw financieringsvraag? Hieronder zetten we de verschillen uiteen tussen Financial lease & Operational lease van machines.

Lees meer over het leasen van machines op onze machine-leasen pagina.

Financial lease – wat is het

 • je betaalt gespreid en wordt eigenaar aan het einde
 • de investering komt bij jou op de balans en je schrijft af
 • de leveringsfactuur gaat naar jou toe
 • je moet de BTW in één keer betalen
 • de leasetermijnen zijn vrij van BTW

Waarom kiezen voor deze leasevorm

Je gaat een machine kopen en weet dat je die lang zal gaan gebruiken. Je wil de machine leasen en sneller aflossen dan over de totale gebruiksduur. De aanschaf van de machine heeft geen substantieel effect op de balans van jouw onderneming. Dan past een Financial lease mogelijk bij jouw machine investering.

Voordelen van Financial lease

Bij een Financial lease stuur je de factuur door die je van de leverancier ontvangt; de leverancier is niet betrokken bij de lease en weet niet dat de machine gefinancierd wordt.

Doordat je zelf de factuur ontvangt en de machine op jouw balans komt, kan je mogelijk gebruik maken van investeringsaftrek, resterende investeringsaftrek of een subsidieregeling.

Waarom Financial lease niet altijd mogelijk is

In een aantal situaties kan geen Financial lease worden aangeboden. Bij een lease is het object (de machine, het apparaat) de belangrijkste zekerheid. Het zogenaamde ‘bodemrecht’ stelt een leasemaatschappij achter bij eventuele invordering; de belastingdienst gaat voor. Daarmee gaat soms de zekerheid voor een leasemaatschappij verloren. Wanneer dat risico bestaat is een operationele lease het juiste alternatief.

Hoe werkt Financial lease

Je kan een Financial lease aanvragen voor jouw machine of apparaat door de offerte of opdracht naar ons toe te sturen. Wij beoordelen de aanvraag. Bij goedkeuring ontvang je de leaseovereenkomst.

Wanneer de machine is afgeleverd stuur je ons de factuur. Wij betalen de investering zonder BTW aan je uit. De BTW kan je terugvorderen via de volgende BTW-aangifte.

Financial lease bij LeaseMasters

Wij verzorgen Financial lease voor machines en apparaten in het binnen- en buitenland. Je vraagt een Financial lease bij ons aan via de knop onderaan de pagina.

Operational lease – wat is het

 • je huurt en hebt daarna verschillende mogelijkheden
 • het object staat niet op jouw balans
 • restwaarde kan de kosten verlagen
 • de leveringsfactuur gaat rechtstreeks naar de leasemaatschappij
 • je hoeft geen BTW over de levering te betalen
 • over de leasetermijnen wordt telkens BTW berekend

Waarom kiezen voor deze leasevorm

Je vindt het gebruik belangrijker dan het bezit van de zaak. Het is plezierig dat de maandlasten lager zijn, doordat de leasemaatschappij een restwaarde aan de machine toekent. En de investering heeft dan geen invloed op de balans van jouw onderneming. Dit is het recept voor de meest succesvolle financieringsvorm voor machines en apparatuur.

Voordelen van Operational lease

Je kan meer leasen met een Operational lease. De machine of apparatuur vormt bij de vorm van leasen een prima zekerheid voor de financier; de leasemaatschappij wordt immers eigenaar van het object. Afhankelijk van het soort machine kan de restwaarde de maandlasten flink beperken. Je hoeft daardoor dan niet de hele investering terug te betalen. Na afloop van de lease hoef je pas te beslissen of en hoe je hem verder gaat gebruiken.

Hoe werkt Operational lease

Je vraagt een Operational lease aan door de offerte of opdrachtbevestiging naar ons toe te sturen. Wij beoordelen de aanvraag. Bij goedkeuring ontvang je de leaseovereenkomst.

Na het sluiten van de leaseovereenkomst bevestigen wij aan de leverancier dat de factuur naar ons toe gestuurd mag worden. Wij gaan de machine inclusief de BTW betalen aan de leverancier. Dan doen we na aflevering en wanneer jij er tevreden over bent.

Operational lease bij LeaseMasters

Als LeaseMasters verzorgen wij heel veel Operational leases voor onze klanten. Meestal zijn onze basis oplossingen toereikend. Soms gaan we verder voor onze klanten: met voorfinancieringsoplossingen, maatwerk voor bijzondere machines of apparaten, of een lease in het buitenland.

Welke leaseoplossing past bij mijn investering in een machine?

Welke leasevorm je het beste kan gebruiken of welke leasevorm beschikbaar is voor een product, hangt af van een aantal factoren.

Voor jou als klant kunnen er de volgende afwegingen zijn:

 • hoe lang ga je het object werkelijk gebruiken? Is dat vier of vijf jaar, of misschien wel twaalf jaar?
 • wil je liever geen grote balansposten erbij hebben als dat niet nodig is?
 • wil je het risico van waardevermindering dragen?
 • kan je investeringsaftrek realiseren?
 • welke rechtsvorm heb je, en wat kan een bepaalde leasevorm betekenen als het niet goed gaat met jouw bedrijf?

Voor ons als leasemaatschappij speelt dit een ook een rol:

 • is het object dat je wil leasen goed verhandelbaar?
 • hoe lang is de economische levensduur en hoe lang wil je leasen?
 • is het object echt zelfstandig? Of is het onderdeel van bijvoorbeeld een productielijn of totaalinrichting?
 • kunnen we een bijdrage leveren aan jouw kosten door een restwaarde te realiseren na het gebruik?

Meer weten? Neem contact op met een specialist van LeaseMasters.

tellende handen

Alternatieve leasevormen

Voor de meer bijzondere situaties heeft LeaseMasters het Crowdlease product beschikbaar. Een Crowdlease wordt gefinancierd met investeerders die gezamenlijk het object als onderpand hebben. Een Crowdlease gedraagt zich boekhoudkundig als een financial lease.

Menu