Coronacrisis: wat betekent dit voor het leasen van investeringen?

oplossingen
Kan je nog financieren?

Wat betekent de huidige crisis voor organisaties? Kunnen bedrijven hun investeringen nog leasen?

Niet aan zien komen

Dat COVID-19 zo kon escaleren hadden we niet kunnen voorzien. Hoewel, Bill Gates voorzag in 2015 al horrorscenario’s, zie hier de TED-talk daarover. Bill adviseert in 2015 om een response system te bouwen. Hebben we niet gedaan…

We staan pas aan het begin van de economische werkelijkheid die volgt na de crisis. Hoeveel bedrijven gaan er omvallen? Hoeveel mensen worden er echt werkeloos? Hoe snel herstellen productie en vertrouwen? Na drie weken Corona zag ik gister een kantelpunt. Van de beheersing van het aantal IC plaatsen, verschuift de aandacht al snel naar de economische impact. En kan je ook een klein lichtpuntje ontwaren aan het einde van de tunnel.

Schade

Dat we schade gaan voelen staat buiten kijf. De omvang ervan hebben we deels ook in eigen hand. Als ons economische vertrouwen een aantal zwarte weken kan overleven, kan snel herstel onze collectieve schade ook beperken. En ja, we mogen gerust een aantal uitgangspunten van onze globale economie heroverwegen. En ohja, deze reset is ook nuttig voor het vinden van een nieuwe balans.

Maar als we dan de mind shift kunnen maken naar de ambitie om de inhaalrace te starten, of om de eerdere plannen ten uitvoer te brengen, treffen we dan banken aan onze zijde? Gek genoeg twijfel ik hier en nu minder aan de rol van de overheid. Maar wel aan een financieel systeem dat soepel uit de spagaat weer op gaat staan.

Banken staan in de damage control mode. En ik hoop van harte dat de control gevonden wordt, zonder dat er ernstige kramp ontstaat. Want die is funest voor de uitvoering van al die ambities en plannen die de motor van de economie weer aan kunnen zetten.

Cash vervlogen

In praktische zin zien we nu natuurlijk een behoorlijke dip in het aantal leasevraagstukken. De investering die even wordt uitgesteld, de opdracht die ingetrokken werd. En omdat we als objectfinanciers normaal gesproken ‘aan het einde van de lijn’ zitten, staat we gewoon even in de wacht. Eerst een businesscase maken, dan spullenboel bestellen, en als laatste nadenken over hoe je het gaat afrekenen. Zo gaat dat meestal.

Maar die leasevraagstukken gaan heel snel toenemen, dat is onze overtuiging. Want er is veel cash vervlogen. En die blijkt toch wel heel belangrijk te zijn als je moet surviven. Cash is king nietwaar!? En dan is leasing het aangewezen alternatief.

Kunnen bedrijven hun investeringen nog wel leasen?

Dat is niet onwaarschijnlijk. Naast de gebruikelijke kredietbeoordeling zal de impact van de Coronacrisis op uw bedrijf beoordeeld moeten worden. Een nieuwe paragraaf in het kredietdossier. Bedenk echter, dat leasing ook voor een belangrijk deel drijft op ‘objectzekerheid’. En daardoor altijd in een ander licht staat dan een ongedekte lening. Vraag die lease voor uw apparatuur of machine gerust aan, met voldoende aandacht kunnen we hem voor u realiseren.

Als LeaseMasters hebben we overigens wèl nagedacht over een response system. Want stel dat de bank het even niet ziet zitten. Wat dan? Voor een goed plan zijn er altijd investeerders te vinden. Lees hier meer over onze Crowdlease oplossing.

 

Ik kijk uit naar een spoedig herstel en wens ondernemers gezondheid en daadkracht toe.

 

Pieter Wahlen – oprichter van LeaseMasters

Menu