Sale & lease back, hoe werkt dat?

oplossingen

Sale & lease back actueel

Traditiegetrouw wordt er door leasemaatschappijen aan de het einde van het jaar meer aandacht gegeven aan het fenomeen ‘sale & lease back’. Wat is het eigenlijk en waarom zou je dat doen?

We krijgen er regelmatig vragen over: hoe werkt dat nu, zo’n lease en sail back (terugzeilen? ..) , of een sales en backlease. Er wordt van alles van gemaakt. Bedoeld wordt telkens het verkopen van eerder aangekochte bedrijfsmiddelen aan een leasemaatschappij, om ze vervolgens terug te leasen.

Een zijsprongetje: kan je alleen nieuwe spullen leasen?

Nee dus. Koop je gebruikte bedrijfsmiddelen, dan is het vaak goed mogelijk om daarvoor een leaseovereenkomst te sluiten. Dat is voor de zogenoemde ‘hard assets’ meestal eenvoudiger dan voor ‘soft assets’. Hard assets zijn bedrijfsmiddelen zoals tractoren, vrachtwagens, heftrucks en courante machines. Daarvan is het waardeverloop meestal inzichtelijk en stabiel, zodat het risico van de financiering voor een leasemaatschappij beter in te schatten valt. Dit in tegenstelling tot de ‘soft assets’, zoals computers, die minder gemakkelijk te waarderen en verhandelen zijn.

Voor de ‘soft assets’ geldt over het algemeen dat ze alleen in nieuwstaat door financiers geleased worden, terwijl een ‘hard asset’ zoals een graafmachine van 5 jaar oud ook nog geleased kan worden.

De sale & lease back

In dit geval worden de ‘assets’ door de toekomstige lessee (huurder) aan de leasemaatschappij verkocht. Meestal gaat het dan om het alsnog financieren van eerder in het boekjaar aangeschafte bedrijfsmiddelen. Soms gaat het ook over een grote hoeveelheid van objecten van verschillende soort en leeftijd. Denk aan een vloot bestelbussen of een heel ICT park.

Oplossingen

Er worden oplossingen aangeboden waarbij er met terugwerkende kracht vanaf aanschaf geleased wordt, of er wordt een lease geschreven die start op de eerste dag van een nieuwe maand.

Bij het met terugwerkende kracht overnemen, worden assets meestal tegen de eerdere aanschafprijs gefinancierd. Bij overname in de toekomst zal de economische waarde soms getoetst moeten worden. We zien vaak overnames tegen de lineaire boekwaarde, zodat er bij verkoop geen boekwinst gemaakt of boekverlies geleden wordt.

Waarom kiezen organisaties voor sale & lease back?

Bedrijven werken comfortabeler met meer geld in kas. Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen wordt vaak snel bekeken of ‘we het zelf kunnen betalen’. Zo verdwijnt er gemakkelijk veel werkkapitaal voor jaren in bedrijfsmiddelen. Het haalt de lenigheid uit de bedrijfsvoering. Nieuwe businesskansen kunnen niet benut worden, omdat er geen cash beschikbaar is. In de loop van een boekjaar doemen er vaak nieuwe investeringsvraagstukken of ideeën op, zodat er richting het einde van het jaar veel sale & lease back vraagstukken spelen.

Maar niet altijd is cash de drijfveer. Andere redenen zijn bijvoorbeeld het gaan uitbesteden van het beheer, of het flexibiliseren van het gebruik van assets.

Maatwerk

Sale & lease back oplossingen zijn telkens afhankelijk van de soort en leeftijd van de bedrijfsmiddelen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, maar hoe vindt je in de markt de juiste oplossing? Onze specialisten weten de weg, neem contact op!

Menu