Waarom zou je IT leasen?

ICT en beheer

Waarom zou je IT leasen?

Voor veel organisaties zijn de jaarlijkse investeringslasten voor IT toepassingen niet meer dan 1-2 % van hun budget. Daarmee lijkt het kleingeld. Dus waarom zou je kiezen voor het leasen van die ICT? Ik vertel je hieronder waarom ICT leasing een goed idee is.

Veel keer klein

In de praktijk zie je dat er gedurende het boekjaar bij veel organisaties op willekeurige momenten investeringen in ICT worden gedaan. Een paar nieuwe beeldschermen, telefoontoestellen, een beamer voor de vergaderzaal, laptopje erbij, nieuwe routers, nog een paar licenties. IT gedraagt zich als commodity.

Veel van die investeringen worden als kosten genomen, de aanschafwaarde is vaak te laag om te activeren. En daarmee worden ze onzichtbaar in de financiële administratie. Per saldo wordt er toch meer uitgegeven dan het lijkt.

Omdat het over kleine bedragen gaat, worden deze investeringen ook niet snel als financieringsvraagstukken behandeld. Wanneer je de investeringen bij elkaar optelt, wordt het echter een ander verhaal.

IT Leasen: een kwestie van goed organiseren.

ICT leasing organiseren

Natuurlijk ga je geen leasecontract willen sluiten voor één of twee laptops. En de leasemaatschappij trouwens ook niet met jou. Zonder redelijke omvang zijn de kosten gewoonweg te hoog. Maar laat je daardoor niet weerhouden. Ik geef je de volgende drie oplossingen om het leasen van kleine ICT investeringen bereikbaar te maken.

Structuur

Je brengt meer structuur en intelligentie naar het inkoopproces. Je hoeft geen inkoper te zijn om te begrijpen dat gestructureerd werken op dit gebied een hele forse besparing kan opleveren. Een willekeurig of incident gestuurd inkoopsysteem is een nightmare. Zorg dat IT upgrades meer in bulk worden uitgevoerd en er groter wordt ingekocht. Dat bevordert niet alleen het niveau van standaardisatie en het verminderen van beheerkosten (lees hier een eerdere blogpost over dit onderwerp), maar leidt tevens tot investeringsniveaus die wèl de aandacht verdienen om anders gefinancierd te worden.

Vooraf regelen

Koop een IT lease oplossing in de vorm van een budget. Spreek met de leasemaatschappij af hoeveel je ongeveer gaat willen financieren over een bepaalde periode, zodat iedere – ook kleine levering – in die lease kan worden ondergebracht.

Achterom kijken

Pas een sale & leaseback toe. Kijk eens achterom naar een paar IT crediteuren: wat hebben ze allemaal aan jouw bedrijf gefactureerd? En bedenk dat het soms mogelijk is om dat alsnog te gaan financieren.

Voor de ICT manager

Kan je jouw verantwoordelijkheid niet goed nemen, omdat iemand anders in de organisatie de investeringsbesluiten telkens moet goedkeuren? Pijnlijk en meestal desastreus voor efficiency en security. Een IT lease programma kan de zaak vlot trekken. Spreek een exploitatiebudget af, ga IT leasen en bepaal voortaan zelf welke investeringen voorrang krijgen. Gewoon kunnen doen wat belangrijk is.

Voor de CFO

Wordt je steeds weer verrast door een IT afdeling die met spoed een investering moet doen? Kunnen ze nou echt niet beter plannen?? Helaas, de IT jungle zit vol verrassingen. Maar als financieel manager hoef je daar geen last van te hebben. Ook zonder ingewikkelde leaseproducten zal IT leasing de pieken fors dempen. Grote organisaties gaan overigens verder: zonder historisch besef geen goede toekomst. Naarmate je meer weet over historische aanschafpatronen, neemt de voorspelbaarheid toe. Lease je al wat langer, dan kan de leasemaatschappij je daar beter mee helpen. En dat is zeer waardevol.

IT leasen, hoe pak ik het aan?

Operational lease, financial lease, lifecycle lease, budget lease, technology refresh? Er zijn veel leaseproducten, van heel gewoon tot complex en exotisch. Weten wat je nodig hebt? Vraag ons om advies.

Menu