IT spendings: zo krijg je er grip op!

ICT en beheer

Financiële grip op IT

IT kosten rijzen snel de pan uit. Grote investeringen zijn nodig om bij te blijven. Maar is dat wel zo? Mij wordt vaak gevraagd hoe hiermee om te gaan. Daarom deel ik mijn tips. Grip krijgen op je IT-uitgaven is namelijk wel degelijk mogelijk.

Eerder leasing overwegen

Wanneer er grote investeringen nodig zijn, dan wordt er vaak pas gekeken naar externe financiering. Leasing is dan al snel in beeld als objectfinanciering met een 100% verstrekking: zonder aanbetaling de gehele investering financieren, handig! Andere overwegingen worden daarbij vaak tekort gedaan. Daarom is het goed om leasing eerder te overwegen, ook voor de kleinere investeringen.

Andere overwegingen

Grote en kleinere ICT infrastructuren varen wel bij een kortcyclisch vervangingspatroon. Er is geen winst te behalen in het langer gebruiken van computers. Ik heb ze vaker gezien, die sterk verouderde IT parken. Financieel lijkt het interessant: geen afschrijvingen meer, dus lekker lage kosten. Niets is minder waar! De kosten van het gebruik van IT toepassingen zitten maar voor een heel bescheiden deel in de afschrijvingslasten. Beheerkosten en inefficiëntie bij het gebruik van onjuiste of verouderde systemen zijn de èchte kostendrijvers. Pennywise, poundfoolish..

Leasing als oplossing brengt, naast de positieve effecten van het vrijhouden van de kasmiddelen, ook structuur in het vervangen van IT parken. Daarmee worden niet alleen veel onzichtbare kosten vermeden, maar wordt ook ontevredenheid bij gebruikers bestreden. Wat is het fijn om als bureauwerker een lekker groot scherm te hebben als je er 30 uur in de week voor zit! En wat kost dat genoegen weinig. Help medewerkers met goed IT gereedschap, het is echt een wijze investering!

Heb je om alle goede redenen gekozen voor leasing, dan helpt dat je tevens om grip op bestedingen te realiseren. Het kanaliseren van factuurstromen brengt namelijk de werkelijke bestedingen in beeld. Daarmee worden ze meetbaar en leg je de basis voor meer betrouwbare budgettering.

Dat je ondertussen bezit hebt verruild voor gebruik, en ook bijdraagt aan de circulaire economie, is dan mooi meegenomen!

Keywords

leasing – kasmiddelen – korte lifecycle – user satisfaction – budget – circulair

 

Pieter Wahlen is de oprichter van LeaseMasters, consultants en intermediairs in leasing

Menu