Mijn klant wil leasen. Hoe doe ik dat?

Lever je duurdere producten aan bedrijven of instellingen, dan krijg je die vraag een keer! Klanten willen steeds vaker leasen.

Dat kan gaan over een machine, maar ook over de aankoop van ICT, led verlichting of bijvoorbeeld keukenapparatuur. Voor veel grote leveranciers is het heel gebruikelijk om met lease te werken. Zij maken gebruik van zogenaamde vendor lease programma’s. Maar wat nu als je er nog geen ervaring mee hebt?

Waarom lease aanbieden?
Lease is een alternatieve betaalmethode. Je kan er tot 100% van de aanschaf mee financieren. Bedrijven ondernemen met hun cashmiddelen. Om die reden kiezen ze er vaak voor hun geld niet voor jaren vast te zetten in bedrijfsmiddelen, maar deze te leasen. Een gezonde keuze.

Ik vergelijk het vaak met een winkel. Wanneer je als winkelier geen alternatieve betaalmethoden zoals een creditcard aanbiedt, dan ga je omzet missen. In de zakelijke markt is het niet anders. Daarom is het goed om leasemogelijkheden toe te voegen aan je aanbod, zodat jouw klant de keuze heeft.

Niet alleen auto’s
Voor een auto vinden we het heel gewoon om die te leasen. Maar bedenk dat alle kapitaalintensieve productiemiddelen op grote schaal geleased worden. Tractoren, graafmachines, productiemachines. Maar natuurlijk ook kopieermachines en koffiemachines. En steeds vaker ook computerapparatuur, medische apparaten en audiovisuele toepassingen.

Waar beginnen?
Een belangrijke vraag is: zijn mijn producten te leasen? Stel jezelf de volgende vragen:

• Is het een zelfstandig object (of is het onderdeel van iets anders)
• Heeft het object een identiteit? Denk aan een serienummer
• Is een gebruikt object verhandelbaar?

Dit zijn de belangrijkste criteria om te beoordelen of producten te leasen zijn. Producten worden vaak samen met de installatiekosten of bijbehorende licenties geleased, zodat voor de klant de gehele investering gefinancierd kan worden.

Vervolgens is het van belang om de juiste financier te vinden voor jouw type business. Voor die auto is het duidelijk: je gaat naar een autoleasemaatschappij. Voor andere zaken is dat veel minder voor de hand liggend. Welke bank of leasemaatschappij kan er iets voor mij betekenen?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van hoe klein of groot de investeringen/offertes in jouw business zijn en wat voor soort van producten je levert. Het landschap is niet heel overzichtelijk, zodat een onafhankelijke leasespecialist je het beste op weg kan helpen.

Wat heb ik nodig?
Operational lease of financial lease? Moet ik daar verstand van hebben?

Nee, het is niet nodig om diepgaande kennis van leasetoepassingen te hebben. Houd in gedachten dat lease een alternatieve betaalmethode is. De leasespecialist bekijkt wat er nodig is of beantwoordt eventuele inhoudelijke vragen van jouw klant.

Het is vooral van belang om lease goed te positioneren binnen jouw productportfolio. Zorg dat je voorbereid bent op leasevragen of bedenk op voorhand voorbeelden voor je klant. Verder is het heel handig om zelf leasetarieven te kunnen berekenen. Daar zijn rekentools of apps voor.

Commercieel gezien is het dan slim om elke uitgaande offerte te voorzien van een prijs per maand. Succes is verzekerd!

Pieter Wahlen is oprichter van LeaseMasters, specialisten in het leasen van digital & equipment

Menu